Tijd om aan de slag te gaan en een escape room te creëren die je zelf hebt bedacht! Wil je weten hoe je een escape room maakt die perfect is voor kinderen? Check dan ons handige stappenplan. We hebben hierin alle stappen op een rijtje gezet die nodig zijn om een geweldige escape room te ontwerpen.
Als je inspiratie nodig hebt voor puzzels en opdrachten, hebben we hieronder enkele voorbeelden opgesomd die je kunt gebruiken in jouw eigen creatie.
Je komt ze wel eens tegen in escape rooms én in de film: ‘The Da Vinci Code’ speelt dit voorwerp een grote rol: de cryptex. Je kan zelf ook een eenvoudige versie van een cryptex maken. Leuk voor als je zelf een escape room of spel maakt.
We hebben een stappenplan gemaakt hoe je zelf zo'n cryptex kan maken.
Een super handige tool: een ontcijferwiel. Hiermee kan je geheime berichten of hints omzetten naar een code die je moet ontcijferen met een ontcijferwiel. Om deze zelf eenvoudig te maken heb je niet veel nodig.
We hebben een stappenplan gemaakt hoe je zelf zo'n cijferwiel kan maken.
Maak een doolhof wat leid naar een voorwerp, dier of thema. Maar welke ingang moet je hebben? Je kan hier cijfers, kleuren of letters gebruiken. Als de meerdere doolhoven gebruikt, dan vormen de juiste oplossingen een code. In het voorbeeld hiernaast: Welke letter gaat naar het paard? (thema dieren) Zo kan je met een aantal doolhoven een woord spellen. Je kan ook één doolhof nemen en overal cijfers inzetten. De juiste route geeft dan de juiste cijfercombinatie aan.
Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om geheimtaal te maken en gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van:
Kies een geheimtaal en maak een brief of boodschap. De uitkomst kan een code zijn, maar ook een verwijzing waar de volgende opdracht te vinden is.
Als het aankomt op rekenen en getallen zijn er veel opties mogelijk. Om het simpel te houden kan je een opdracht maken met hoeveel apen tel je? Hoeveel vogels tel je? Je kan ook een wat uitdagendere puzzel maken zoals hiernaast te zien is. De uitkomst kan dan een onderdeel zijn van een code.
Je hebt ook van die bekende logische cijferreeksen die je kan gebruiken. Google maar eens op rekenpuzzels, dan kom je op een hoop voorbeelden. Het gebruik van rekenpuzzels is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd en niveau van een kind. Houd hier dus rekening mee!
Je kan heel makkelijk onzichtbare inkt thuis maken en gebruiken voor de escape room. Er zijn verschillende vloeistoffen (citroensap, melk, azijn, wit vetkrijtje) waarmee je de inkt kunt maken en ook verschillende manieren waarop je de tekst weer zichtbaar kunt maken. Dit is behoorlijk eenvoudig en je hebt altijd wel iets in huis om te gebruiken.
Voor deze opdracht gebruik je een liniaal. Je kan ook een liniaal zelf maken, mocht je er geen in de buurt hebben. Plaats bij iedere centimeter een letter (niet opvolgend). Bijvoorbeeld: 6 cm = Z / 23 cm = A / 14 cm = B. Deze liniaal is het hulpmiddel wat de kids nodig gaan hebben. Zet op een vel papier lijnen in de volgorde van de letters. Als je dus een hint wil schrijven gebruik je per letter een streep. Je kan er ook voor kiezen om een code uit te schrijven, bijvoorbeeld zestweevijf.
Tip: je kan ook een meetlint of rolmaat gebruiken!
Kan gebeuren! Daarom hebben wij verschillende escapegames voor kinderen gemaakt. Deze is voor maar €3 of €5 te downloaden en neemt weinig voorbereidingstijd in beslag.
Er zijn meerdere thema's en spellen om uit te kiezen.
Laat het ons vooral weten hoe het is gegaan! Waren er bepaalde opdrachten die in de smaak vielen? Wat vonden de kids het allerleukste om te doen? Of misschien heb je nog vragen waarbij wij kunnen helpen? Deel het met ons via e-mail: info@clocked-up.nl, op Facebook @Escaperoomarnhem of Instagram @Clocked_up.