Skip to content

DIY ESCAPE ROOM VOOR KIDS

HET STAPPENPLAN

DIY – Willen jouw kids het liefst elke week een escaperoom spelen? Of zijn ze dol op puzzelen en spelletjes? Dan is zelf een escaperoom voor thuis maken een perfecte oplossing. Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken en kan je wel wat hulp gebruiken? Wij delen een stappenplan zodat jij jouw kinderen kan verrassen met een zelfgemaakte escape room.

1. DOEL

Bedenk het doel van de escape room. Wil je gewoon een spel maken just for fun of wil je dat ze er iets van opsteken? Gaat de escaperoom gespeeld worden op een luie zondag, wanneer de kids zich vervelen of bij een speciale gelegenheid (bijvoorbeeld een verjaardag of feestdag)?

Maar een zelfgemaakte escape room als kinderfeestje kan natuurlijk ook!

2. AANTAL SPELERS

Het is handig om alvast te bepalen voor hoeveel spelers de zelfgemaakte escaperoom gaat zijn. Hier kan je het aantal puzzels en de benodigdheden op aanpassen. Twee tot vier kids is ideaal. Veel meer kinderen maakt het spelen van het spel alleen maar lastiger en het moet natuurlijk wel leuk blijven.

DIY Stappenplan zelf maken Escaperoom kinderen thuis

3. THEMA & VERHAAL

Het is handig om een thema te bedenken en de opdrachten daarop aan te passen. Bovendien weet jij als geen ander wat jouw kinderen leuk vinden. Toffe thema's zijn bijvoorbeeld: piraten, sprookjes, circus, Sherlock Holmes, etc.

Wil je een educatieve escaperoom samenstellen dan kan je denken aan: het menselijk lichaam, dieren(tuin), onderwater wereld, landen, de ruimte, etc.

4. BELONING

Niets is leuker om te werken voor een beloning. Bedenk dus alvast waar de kinderen voor spelen. Zo kan je ook ervoor zorgen dat de kids gemotiveerd en gefocust blijven. Het is natuurlijk ook mogelijk om tussentijds beloningen te geven, bijvoorbeeld na het succesvol afronden van elke opdracht.

5. DIY – OPDRACHTEN BEDENKEN & MAKEN

The fun part! Bedenk (zelf of met familie/vrienden) wat voor een type opdrachten jouw kinderen leuk vinden en laat de creativiteit de vrije loop. De kans is heel klein dat je alle opdrachten in één keer kan bedenken. Creativiteit komt vaak met vlagen. Soms moet je ook even geïnspireerd worden, dus neem hiervoor echt even de tijd. De niveau van de opdrachten is vanzelfsprekend ook van belang. Houd hier dus rekening mee bij het maken van de opdrachten. Onze tip hierbij is: denk niet te moeilijk. Ingewikkelde opdrachten snappen volwassenen vaak al niet, laat staan kinderen. DIY

INSPIRATIE
TYPE OPDRACHTEN
GEBRUIK MATERIAAL

Opdrachten bedenken is uitdagend, maar kan soms lastig zijn. Gelukkig zijn er een hoop voorbeelden van opdrachten, puzzels en raadsels te vinden op internet. Wij hebben voorbeelden van opdrachten uitgewerkt en onder elkaar gezet in een andere blog. Pinterest is óók een goede bron om te zoeken naar puzzels. Het is helemaal niet erg om je te laten inspireren door werk van een ander.

In een echte escaperoom vind je verschillende soorten puzzels en opdrachten. Voor kinderen is ook het belangrijk om veel afwisseling in het spel te hebben. Maak zoekopdrachten, rekenpuzzels, inzicht, behendigheid, ontcijferen, woordzoekers, combinaties maken, etc. Tip: onze ervaring leert dat kinderen vaak goed zijn in zoeken en behendigheid. Het blijven vaak kleine onderzoekers.

Jij hebt natuurlijk niet dezelfde items in huis, als die je tegenkomt in een escape room. Toch kan je creatieve opdrachten bedenken met huis-tuin en keukenspullen. Ga op zoek naar sloten (met sleutels) of misschien een reiskoffer met een cijferslotje.
Maar ook zonder sloten kan je prima een spel samenstellen. Gebruik bijvoorbeeld een envelop of kamer om naar de volgende opdracht te gaan.

6. HINTS

Als je de opdrachten hebt gemaakt, denk dan ook alvast na over mogelijke hints. Je kan abstracte en zeer concrete hint geven, dus maak per opdracht eventueel meerdere hints (moeilijk en makkelijk).

Wees met het maken van de hints creatief: zorg dat deze bij het thema en de verhaallijn passen. Denk na over hoe je hint gaat aanbieden; dat kan natuurlijk op papier, maar een (instructie)filmpje maken is tegenwoordig ook makkelijk.

7. TESTEN

Misschien wel het belangrijkste bij het maken van een escaperoom: testen. Zo kom je erachter of de opdrachten niet te moeilijk (of makkelijk) zijn én of alles klopt. Als het dus even kan: laat het spel dan door andere kinderen (van vergelijkbare leeftijd) testen. Of misschien kom je erachter dat het materiaal (zoals sloten) niet lekker werkt. Kortom: check alles om de spelbeleving voor de kids zo goed mogelijk te maken. 

Opdrachten puzzels DIY zelf maken Escaperoom kinderen thuis

8. WATCH & LEARN

Dan is het tijd om te spelen! Begin met het uitleggen van de spelregels en de beloning. Jij bent de gamemaster én hintsysteem tijdens het spel, dus blijf in de buurt voor als hulp nodig is. Zo kan je ook eventueel aantekeningen maken wat er wel/niet goed gaat. Mocht je dan vaker een escaperoom thuis willen maken, dan kan je dit gelijk verwerken. Vergeet niet achteraf ook even te vragen wat de kids ervan vonden. Dit is waardevolle feedback.

EVEN GEEN ZIN, TIJD OF INSPIRATIE?

Kan gebeuren! Daarom hebben wij een mini escape game voor kinderen gemaakt. Deze is voor maar €3,- te downloaden.

Waarschijnlijk is deze escapegame wel iets te moeilijk voor kinderen onder 7 jaar. Maar met een beetje hulp moet het vast en zeker lukken, net zoals bij een échte escaperoom.

Escapegame kids Escaperoom kinderen Escape game

Laat het ons vooral weten hoe het is gegaan! Waren er bepaalde opdrachten die in de smaak vielen? Wat vonden de kids het allerleukste om te doen? Of misschien heb je nog vragen waarbij wij kunnen helpen? Deel het met ons via e-mail: info@clocked-up.nl, op Facebook @Escaperoomarnhem of Instagram @Clocked_up.